Πως χάνει την αυτοδυναμία η ΝΔ;

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Γράφει ο Μάνος Σταυριανός

Υποψήφιος Βουλευτης Ν. Κυκλάδων

Μέρα25

Πολύς κόσμος που δε θέλει να βγει ο Μητσοτάκης, αλλά είναι και δυσαρεστημένος από τα ψέματα και την πολιτική που ακολούθησε ο ΣΥΡΙΖΑ, θέλει να ψηφίσει το ‘’λιγότερο κακό’’ που είναι ο Τσιπρας. Η δική μου άποψη είναι ότι τουλάχιστον έναν επαγγελματία ψεύτη τον διακρίνεις καλύτερα από κάποιον ερασιτέχνη ψέυτη ο οποίος ξέρει καλά να κρύβει την αλήθεια.

Ψηφίζοντας λοιπόν, το λιγότερο κατά τη γνώμη μας κακό, επιτυγχάνουμε το μεγαλύτερο κακό άθελα μας, το οποίο είναι η αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας, η οποία θα φέρει το 4ο μνημόνιο και θα μας λέει ότι είχε καθαρή εντολή από τον ελληνικό λαό.

Αν πάρουμε ως δεδομένο, ότι η διαφορά ΝΔ- ΣΥΡΙΖΑ στις ευροεκλογές ήταν 9,5 μονάδες και όχι 4%-5%, αντιλαμβανόμαστε ότι η κατάσταση δεν ανατρέπεται. Η ΝΔ θα κυβερνήσει είτε μόνη της είτε με τον ΚΙΝΑΛ είτε με τον Βελόπουλο αν μπει στη βουλή.

Σίγουρα μία παράταξη πρέπει να την ψηφίζεις από τις θέσεις και το πρόγραμμα που έχει, κάτι που το ΜΕΡΑ25 δεν υστερεί σε τίποτα από αυτά και αντιθέτως έχει και τον πιο εμπεριστατωμένο προεκλογικό λόγο, έχει σημασία να βάλουμε στην εξίσωση και τις μεταβλητές που θα κρίνουν το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας, που δυστυχώς θα παίξουν το ρόλο τους στη λήψη κρίσιμων και κεντρικών αποφάσεων για το μέλλον του τόπου μας.

Σας παρουσιάζω μία ανάρτηση του υποψηφίου βουλευτή επικρατείας του Μέρα25 στον προσωπικό του λογαριασμό στο facebook που αποδεικνύει πως χάνει και πως κερδίζει κάποιος την αυτοδυναμία στις εκλογές και πως η ψήφος στο 2ο κόμμα, δεν παίζει κάποιο ‘’δυστυχώς’’ ουσιαστικό ρόλο.

Αλέξανδρος Μπίστης

Υποψήφιος Βουλευτής Επικρατείας Μερα25

Επειδή πολλά ακούγονται για το τι διευκολύνει και το τι δυσχεραίνει το ενδεχόμενο αυτοδυναμίας, καλό είναι να γνωρίζουμε τι προβλέπει ο εκλογικός νόμος:

Η αυτοδυναμία εξαρτάται αποκλειστικά από το αθροιστικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής και καθόλου από το ποσοστό του 2ου κόμματος ή από το εύρος της διαφοράς του 1ου από το 2ο.
Με λίγα λόγια, όσο περισσότερα κόμματα μπουν στη Βουλή, τόσο υψηλότερο ποσοστό χρειάζεται το 1ο κόμμα για να διασφαλίσει αυτοδυναμία. Όσο λιγότερα κόμματα εντός Βουλής, τόσο χαμηλότερο το ποσοστό αυτοδυναμίας.

Πιο συγκεκριμένα:
Η αυτοδυναμία, με βάση τον εκλογικό νόμο, επιτυγχάνεται με ποσοστό 40,4%, με 0% των ψήφων εκτός Βουλής.
Για κάθε 1% που μένει εκτός Βουλής, το ποσοστό της αυτοδυναμίας μειώνεται κατά 0,4%.
Για παράδειγμα, αν το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών ήταν αποτέλεσμα εθνικών εκλογών θα ίσχυαν τα παρακάτω:
Η ΝΔ στις ευρωεκλογές πήρε 33,1% και εκτός Βουλής έμεινε αθροιστικά το 21% των ψήφων.
Το όριο επίτευξης αυτοδυναμίας θα ήταν 40,4% – (21% x 0,4% = 8,4%) = 32% και άρα η ΝΔ με 33,1% θα σχημάτιζε σχετικά άνετη αυτοδυναμία.
Αν το ΜέΡΑ25 αντί για 2,99% έπαιρνε 3,01%, τότε εκτός Βουλής θα είχαμε (21% – 3%) 18% και το όριο επίτευξης αυτοδυναμίας θα ήταν 40,4% – (18% x 0,4% = 7,2%) = 33,2%, άρα με το 33,1% η ΝΔ, έστω και οριακά, δεν θα είχε αυτοδυναμία.

Στις 7 Ιουλίου, 4 χρόνια και 2 μέρες μετά το δημοψήφισμα του ‘15, η ψήφος στο ΜέΡΑ25 είναι η μόνη προοδευτική ψήφος που δυσχεραίνει την επίτευξη αυτοδυναμίας της ΝΔ.