Το ΜέΡΑ25 Κυκλάδων για τα επεισόδια στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου-Ερμούπολης

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Τα όσα διαδραματίστηκαν στην Αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Σύρου – Ερμούπολης  στη συνεδρίαση της Πέμπτη 27/2/2020, με αφορμή τα ευρήματα της έρευνας του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε.) για λογαριασμό της Aegean Rebreath, που καταγράφει την ύπαρξη βαρέων μετάλλων σε τιμές πενταπλάσιες του φυσιολογικού στο λιμάνι της Ερμούπολης, αποτελούν ντροπή για την ιστορία των εργατικών αγώνων του νησιού, τη δημοτική αρχή αλλά και τη μείζονα αντιπολίτευση, καθώς και για όσους ανέχονται και συγκαλύπτουν επαναλαμβανόμενες δημόσιες συμπεριφορές τραμπουκισμού, εκφοβισμού και απειλών εκ μέρους εκπροσώπων του σωματείου εργαζομένων στο Νεώριο.

Μετά και τη σχετική συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, κατόπιν πρωτοβουλίας του βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κρίτωνα Αρσένη, όπου ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δ. Οικονόμου εξήγγειλε τη διεξαγωγή εκτενέστερης έρευνας από την Πολιτεία, προκειμένου να εξαχθούν ασφαλέστερα συμπεράσματα και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης συζητούσε τη συγκρότηση διαπαραταξιακής επιτροπής που θα παρακολουθήσει τη διαδικασία νέας δειγματοληψίας και ανάλυσης των επιφανειακών ιζημάτων του πυθμένα του λιμανιού της Ερμούπολης.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, εκπρόσωποι του σωματείου εργαζομένων λοιδόρησαν τον δημοτικό σύμβουλο, επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης, Νίκο Καΐλη, που είχε την πρωτοβουλία για τη συγκρότηση της επιτροπής, και με προκλητικό ύφος, χτυπώντας τα χέρια στα έδρανα του Δ.Σ., προπηλάκισαν, στοχοποίησαν ονομαστικά, απείλησαν και χτύπησαν απρόκλητα συγκεντρωμένους δημότες που παρακολουθούσαν τη συνεδρίαση, αλλά και τον ίδιο τον Ν. Καΐλη, προκάλεσαν φθορές στην αίθουσα (σπασμένα τζάμια), ανάγκασαν σε προσωρινή διακοπή της συνεδρίασης του Δ.Σ. και, τελικά, χρειάστηκε η επέμβαση της αστυνομίας για να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Απέναντι σ’ αυτή την προκλητική συμπεριφορά, η δημοτική αρχή, αντί να απαιτήσει την απομάκρυνσή τους από την αίθουσα και την έγκλησή τους για απρόκλητη επίθεση κατά της σωματικής ακεραιότητας παριστάμενων, φθορές δημόσιας περιουσίας και παρακώληση της λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, τους αντιμετώπισε συγκαταβατικά με συμπεριφορές ανάλογες με εκείνες που, προεκλογικά, είχε επιδείξει κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, στην οποία όσοι εκδήλωναν αγωνία για τη ρυπαντική δραστηριότητα του ναυπηγείου είχαν κληθεί να … «σκάσουν, επιτέλους!».

Όπως είναι φυσικό, αυτή η αντιμετώπιση αποθρασύνει και ενισχύει την ασυδοσία όσων νομίζουν πως με τη βία και τις απειλές θα πείσουν για το δίκιο της εταιρείας, την οποία φαίνεται πως εκπροσωπούν, σχετικά με την τήρηση ή μη των περιβαλλοντικών όρων λειτουργίας του Νεωρίου. Η Δημοτική Αρχή, αλλά και η μείζονα αντιπολίτευση, είναι συνυπεύθυνες για τη συγκάλυψη τέτοιων συμπεριφορών που δεν χωρούν σε καμία δημοκρατική διαδικασία.

Το ΜέΡΑ25 Κυκλάδων καταγγέλλει αυτές τις συμπεριφορές και τη συγκάλυψή τους, καθώς και την τεχνητή προσπάθεια να διαχωριστούν οι εργαζόμενοι του νησιού σε εργαζόμενους εντός και εκτός Νεωρίου. Τα συμφέροντα όλων των εργαζόμενων είναι κοινά, με πρώτιστο την προστασία της υγείας τους, αλλά και του οικοσυστήματος του νησιού. Κάθε απόπειρα διαχωρισμού τους ενισχύει αποκλειστικά τον κοινωνικό αυτοματισμό και τους σχεδιασμούς των εταιρειών που αποκομίζουν τεράστια επιχειρηματικά κέρδη, απομυζώντας την εργατική δύναμη των ανθρώπων σε βάρος της υγείας των ίδιων και των παιδιών τους.