Συνέντευξη στο cyclades24.gr

Share on facebook
Share on google
Share on twitter
Share on linkedin

Μάνος Σταυριανός: H αυτοδυναμία προκύπτει από το ποσοστό των παρατάξεων που μένουν εκτός βουλής βάση εκλογικού νόμου. Δεν ανατρέπονται οι 9,5 μονάδες των Ευρωεκλογών, οπότε η χρήσιμη ψήφος είναι στο ΜέΡΑ25.

 

Συνέντευξη στο cyclades24.gr έδωσε ο νέος αλλά αρκετά δραστήριος και με αρκετά οράματα για την χώρα του,  Υποψήφιος Βουλευτής του κόμματος Μέρα25, Μάνος Σταυριανός.

Καταρχάς Καλησπέρα σας, ως πρωτοεμφανιζόμενος στην πολιτική σκηνή των Κυκλάδων με την υποψηφιότητα βουλευτή, θα θέλαμε από εσάς να κάνετε μια σύντομη αυτοπαρουσίαση, ώστε να γνωρίζουν και οι αναγνώστες κάποια βασικά στοιχεία της πορείας σας και να μας αναφέρετε τους λόγους για τους οποίους πολιτευτήκατε.

 

Κατ’ αρχάς σας ευχαριστώ πολύ, κύριε Σολάρη, για το βήμα που παραχωρείτε στη σελίδα σας, στο ΜΕΡΑ25, μέσω εμού. Δεύτερον, δεν αυτοπροσδιορίζομαι ως πολιτικός και αυτό το κατατάσσω στα θετικά. Είμαι ένας απλός καθημερινός άνθρωπος, που αναζητά μέσα από την επαγγελματική του δραστηριοποίηση, ένα καλύτερο αύριο για τα παιδιά του. Ασχολούμαι με τα κοινά από πολύ μικρός, στο επίπεδο των πολιτιστικών συλλόγων και δημοτικών εκλογών μέχρι και σήμερα, που έχουμε στα σκαριά με συναδέλφους ελεύθερους επαγγελματίες, έναν φορέα επιχειρηματικότητας στις Κυκλάδες για μαθητές και φοιτητές.

Πολιτεύομαι για να προωθήσω την υγιή επιχειρηματικότητα, για να προτείνω λύσεις για μία δημιουργική σχέση ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους και για να ενισχύσω νέες ιδέες, που μένουν στο συρτάρι φοβούμενες τα φοροεισπρακτικά μέτρα, τα οποία λαμβάνονται από τις εκάστοτε κυβερνήσεις και στο τέλος δεν υλοποιούνται φυσικά.

 

Έχω μπροστά μου την προεκλογική σας κάρτα σε γραφή Braille ενώ κυκλοφορεί και στο διαδίκτυο προεκλογικό σας video με υπότιτλους και μετάφραση στη ΝΟΗΜΑΤΙΚΗ! Πως σκεφτήκατε να προχωρήσετε σε αυτές τις ενέργειες;

Κύριε Σολάρη όλοι έχουν δικαίωμα στην επικοινωνία. Πριν λίγα χρόνια, όταν έκανα ένα επιχειρηματικό πλάνο για το ΕΣΠΑ, ήταν στις ενέργειες κοινωνικής ευθύνης η επικοινωνία με εν δυνάμει πελάτες, οι οποίοι θα δυσκολευόταν να διαβάσουν τη συσκευασία ή να πληροφορηθούν από τα προωθητικά video. Έτσι σκέφτηκα να προχωρήσω τη σκέψη μου και κατά την προεκλογική περίοδο περνώντας ταυτόχρονα και ένα μήνυμα σε μία διαδικασία που ακόμα και τα ψηφοδέλτια δεν έχουν τη γραφή Braille επάνω.

Το ΜεΡΑ 25 έκανε την εμφάνισή του στις πρόσφατες ευρωεκλογές, συγκεντρώνοντας ένα πολύ καλό ποσοστό. Αρκετοί, βέβαια, πιστεύουν ότι οι ευρωεκλογές, παραδοσιακά, ευνοούν τη «χαλαρή» ψήφο προς τα μικρότερα κόμματα, ενώ οι εθνικές εκλογές έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά, που τείνουν προς την πόλωση και ενίσχυση του δικομματισμού. Πόσο εφικτός πιστεύετε ότι είναι ο στόχος που έχει θέσει ο Γιάννης Βαρουφάκης, για την εξασφάλιση ποσοστού που θα σας επιστρέψει την είσοδο και εκπροσώπησή σας στο επόμενο κοινοβούλιο;

Σε πολλές συναντήσεις που έχουμε με τους πολίτες, μας λένε ότι δεν το ξέραμε ότι υπήρχε η παράταξη του Βαρουφάκη στις Ευρωεκλογές. Αυτό σημαίνει ότι εντελώς αθόρυβα χωρίς την αντικειμενική στήριξη των ΜΜΕ, κατάφερε να συγκεντρώσει το ποσοστό αυτό. Εκτιμώ ότι η ψήφος στις Ευρωεκλογές, ναι μεν είναι χαλαρή, αλλά όταν ο κόσμος συνειδητοποιήσει σε μεγαλύτερο βαθμό, ότι ο βασικός αντίπαλος της ΝΔ δεν είναι ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το ΜΕΡΑ 25 και αυτό γιατί της εμποδίζει την «δυνητική» αυτοδυναμία,  τότε θα καταλάβουμε όλοι τους λόγους για τους οποίους το μέτωπό μας, θα μπει στη Βουλή και μάλιστα με ποσοστό, που καμία ως τώρα δημοσκόπηση δεν έχει δείξει.

Τον στόχο δεν τον βάζει το ΜΕΡΑ25 μόνο, αλλά κι όλος ο Ελληνικός λαός. Αν οι πολίτες θέλουν αυτοδύναμη τη ΝΔ, τότε οι ‘’δυσαρεστημένοι’’ θα δώσουν ψήφο στο ΣΥΡΙΖΑ με την ελπίδα να μη βγει ο Μητσοτάκης. Επειδή όμως τα πολιτικά και τα αριθμητικά επιχειρήματα στη παρούσα φάση είναι «μετρημένα κουκιά», ένα ποσοστό της τάξεως του 5% στο ΜΕΡΑ 25, βοηθάει στο να μη βγει αυτοδύναμη κυβέρνηση και να υπάρχει επιτέλους μία ουσιαστική αντιπολίτευση, με τα ΌΧΙ που πρέπει και τα γενναία ΝΑΙ που έχει ανάγκη ο Έλληνας πολίτης.

Με βάση τα ευρήματα των δημοσκοπήσεων, είναι εξαιρετικά πιθανό να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Σε μια τέτοια περίπτωση, κατά τη δική σας άποψη, ποια θα είναι η επόμενη μέρα για την Ελλάδα;

Με αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ, εκτιμώ, ότι ο κος Μητσοτάκης θα γίνει ο σκληρός προϊστάμενος που έχουμε συναντήσει στον ιδιωτικό τομέα όλοι μας, κοιτάζοντας μας, μόνο ως αριθμούς, για να πάει καλά η επιχείρηση που λέγεται «μεγάλα συμφέροντα της Ευρώπης».

 

Ακούγεται έντονα η άποψη ότι ο Γιάννης Βαρουφάκης, ως υπουργός, χρέωσε την Ελλάδα με 86 δις € μετά τη διαπραγμάτευση με την ΤΡΟΙΚΑ. Πως απαντάτε εσείς σε όλα αυτά;

Και για 200 δις μας είπαν κύριε Σολάρη. Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό λίγο;  Ο κος Στουρνάρας, γιατί από αυτόν ξεκίνησε η αφήγηση του κόστους Βαρουφάκη, είπε ακριβώς τα εξής: «Η διαπραγματευτική τακτική είχε κόστος τα 86 δις του τρίτου μνημονίου» Ποιος απαιτούσε να πάρουμε αυτό το δάνειο; Η τρόικα, την οποία υπηρετεί ο Στουρνάρας. Γιατί απαιτούσαν αυτοί οι κύριοι να πάρουμε αυτά τα 86 δις; Για να αποπληρώνουμε (δήθεν) με αυτά το χρέος ώστε να μην γίνει κούρεμα του χρέους. Ποιος στάθηκε εμπόδιο σε αυτό το νέο δάνειο των 86 δις απαιτώντας κούρεμα χρέους; Ο Γιάννης Βαρουφάκης τον οποίο, αφού ο Τσίπρας συνθηκολόγησε παίρνοντας τα 86 δις, αποφάσισαν να τον χρεώσουν με τα 86 δανεικά που εκείνοι απαιτούσαν να πάρουμε και εκείνος παραιτήθηκε για να μην πάρουμε.

 

Το κατηγορούν επίσης ότι θα μας οδηγούσε εκτός ευρώ κι ότι αυτός έκλεισε τις τράπεζες και επέβαλε τα capital controls.

Το σενάριο να βγει η Ελλάδα από την ευρωζώνη είχε πάψει να υφίσταται από το 2012. Από ότι πλέον παραδέχτηκε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στο Spiegel, η Ευρωζώνη θα βυθιζόταν σε ένα χάος, «πέρα από κάθε φαντασία», σε περίπτωση που είχε επιτραπεί σε μια ή περισσότερες χώρες να εγκαταλείψουν το ευρώ. Ανάλογες δηλώσεις θα βρούμε από μέλη του συμβουλίου της ΕΚΤ που μιλούν για 1 τρις κόστος. Πιο πολύ τους συνέφερε να μας χαρίσουν ολόκληρο το χρέος, παρά να το ρισκάρουν. Αυτό το ομολογούν πλέον οι ίδιοι οι άνθρωποι της ΕΚΤ.

Όσον αφορά στα capital controls κύριε Σολάρη είναι σαν να κατηγορούμε τον ιατρό που υπογράφει το πιστοποιητικό θανάτου ενός ανθρώπου, τον οποίο είχε πυροβολήσει άλλος. Σύμφωνα με τον νόμο πάντως, την αρμοδιότητα για την απόφαση την έχει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά η απόφαση δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν συναινέσει ο υπουργός Οικονομικών και δεν το εγκρίνει η Κομισιόν.

 

Σαν Κυκλαδίτης ποια είναι τα δικά σας οράματα γι’ αυτό τον τόπο και ποιες προτεραιότητες θα πρέπει να δείξει η επόμενη κυβέρνηση για τα νησιά μας;

Το κομμάτι της υγείας είναι το πιο βασικό. Είτε σε ό,τι αφορά στη στελέχωση των Κέντρων Υγείας – Νοσοκομείων από πλευράς σύγχρονων μηχανημάτων υποστήριξης ασθενειών, είτε σε ότι αφορά στη στελέχωση τους από ανθρώπινο δυναμικό.

Και ένα δεύτερο είναι  τα κίνητρα που πρέπει να δοθούν σε ιδιοκτήτες γης, για να την αξιοποιήσουν και να δημιουργήσουν νέα βρώσιμα προϊόντα, τα οποία  θα ταξιδέψουν σε όλον τον κόσμο.

Μας αναφέρετε συνεχώς τη λέξη επιχειρηματικότητα. Εσείς με τι ασχολείστε ακριβώς;

Σκέφτομαι επιχειρηματικά, αλλά μόνο επιχειρηματίας δεν είμαι. Είμαι αποκλειστικός αντιπρόσωπος μιας εταιρείας, η οποία φτιάχνει φυσικό κερί που διαρκεί μία εβδομάδα με 10 μέρες και δε σβήνει στον αέρα. Παράλληλα εργάζομαι στον τομέα της εστίασης ως ιδιωτικός υπάλληλος κι όλα αυτά, για να υποστηρίξω την προσπάθεια και να εκπληρώσω τους στόχους που έχουμε θέσει με τη σύζυγο μου, Διαιτολόγο-Διατροφολόγο Φανή Ρούσσου, να δημιουργήσουμε μία πρότυπη μονάδα μεταποίησης και συσκευασίας βρώσιμων βιολογικών Κυκλαδίτικων προϊόντων η οποία αν όλα πάνε καλά, θα είναι έτοιμη τα Χριστούγεννα του 2019.

Φαίνεστε ένας αρκετά δραστήριος άνθρωπος με ανήσυχο πνεύμα και απορώ πραγματικά που βρίσκετε το χρόνο να ασχολείστε με την υποψηφιότητα σας ύστερα από όλα αυτά. Αλήθεια, αν εκλεγείτε βουλευτής και σάς πουν ότι πρέπει να βρίσκεστε στην Αθήνα, τι θα κάνετε;

Δε γνωρίζω τι αρμοδιότητες θα συναντήσω αν εκλεγώ, αλλά αν είναι εφικτό, προτιμώ ένα πολιτικό γραφείο στις Κυκλάδες που θα ζω και θα είμαι ανάμεσα στα προβλήματα των συμπολιτών μου, βρίσκοντας λύσεις άμεσα, παρά σε κάποιο απρόσωπο πολιτικό γραφείο της Αθήνας. Έκανα πώς και πώς να φύγω από την πόλη. Δε μπορώ να σκεφτώ ότι τα παιδιά μου θα γυρίσουν ξανά στην Αθήνα.